tisdag 28 augusti 2012

Att börja med cykling

Jag har köpt mig en racercykel som jag har varit ute och testat lite. Det är stor skillnad mot att cykla på en vanlig cykel och det tar nog ett tag att lära sig tekniken. Dels gäller det att lära sig växlingen ordentligt så man kan växla upp och ner vid rätt tillfälle på ett smidigt sätt. Men den största och som jag inbillar mig viktigaste grejen är själva trampningen. Fötterna sitter ju fast på pedalerna vilket innebär att man inte bara trampar ner utan man kan dra runt tramporna hela varvet. Det är väldigt ovant i början, men gör att du kan accelerera på ett helt annat sätt. Det underlättar också väldigt mycket när du ska "klättra" uppför en brant backe. Man kan till och med öka farten i en uppförsbacke, vilket är mycket svårt med vanliga pedaler.

Första rundan blev lite drygt en mil och nu har jag ökat till ca 2,5 mil. Jag kommer att ligga på ca den distansen ända tills jag känner att jag behärskar tekniken. Det är roligt att köra samma runda ett tag också så man kan jämföra sina tider. Tror att man kommer sänka sig ganska kraftigt nu i början efterhand som man lär sig att hantera cykeln.

Om ni funderar på att börja cykelträna så finns det några tillbehör ni absolut bör skaffa. Men vi börjar med själva cykeln. En snabb sökning på blocket visar att det finns cyklar i alla prisklasser. Du kan lätt spendera 30-40 000 på en bra racercykel, men börja för guds skull inte med en sådan. Jag la in en bevakning på blocket och efter några misslyckade försök fick jag till slut tag i en begagnad Cresent i mycket fint skick. Den hade några år på nacken, men den duger gott att börja med. Jag betalade 1500 kr, pengar som jag lätt kommer att få tillbaka om jag vill byta upp mig senare. Så till tillbehören....

  1. Hjälm
    Jag har kört utan så här långt, men när man ger sig ut på landsväg så märker du snabbt att det är en bra idé att skydda huvudet. Lastbilar kör väldigt nära och det är en väldigt billig livförsäkring. Beställde min på nätet och den kom idag.
  2. Glasögon
    Kan tyckas en smula onödigt, men det är det inte. Första gången du möter en knottsvärm i 30 km/h så kommer du förstå vad jag menar. Vill du inte betala för specialgrejor så går det så klart bra med ett par vanliga solglasögon.
  3. Handskar
    Du kommer att märka ganska snabbt att händerna är utsatta när du cyklar. Speciellt om du inte är van så kommer du få ont i händerna. Ett par cykelhandskar kan du få för under 100 kr om du inte är så kräsen med märket. Kolla på Biltema till exempel.
  4. Pedaler/skor
    Ett par så kallade SPD-pedaler och ett par tillhörande skor förhöjer upplevelsen väldigt, väldigt mycket. Det blir mycket roligare och du kan komma upp i helt andra hastigheter. Du behöver så klart inte köpa nytt - jag hittade mina skor och pedaler på Tradera för ca 200 kr vardera.
  5. Cykeldator
    Håll koll på dina rundor med hjälp av en cykeldator. Den monterar du enkelt på styret och vid däcket. Då får du hela tiden information om din hastighet, sträckan du cyklat och andra uppgifter om din träning. Inte nödvändigt så klart, men kul. Du kan köpa en dyr eller hitta en billig och enkel för ca 100 kr.
  6. Cykelbyxor
    Börja med vanliga shorts. Det funkar fint om du ska cykla kortare sträckor. Men så fort du börjar att vara ute på lite längre rundor så är det ett måste med vadderade cykelbyxor. Varför? Prova utan så märker du...
Det finns massor av ytterligare prylar och tillbehör, men jag ska inte tråka ut er med det. Skaffa bara det nödvändigaste till att börja med. Om du märker att cykling är något för dig så kan du skaffa mer prylar efter hand.

Cykling är en riktigt rolig motionsform måste jag säga. Det är bra träning och det känns verkligen i benen efter ett ordentligt pass. Till skillnad från löpning, så kan du dessutom vila lite i nedförsbackarna :)

lördag 25 augusti 2012

Min viktresa så här långt

När jag startade den här bloggen den 1 januari vägde jag för mycket (ca 85 kg) och mitt mål var att nå ner till 80 kg. Resan ner mot "idealvikten" tänkte jag göra genom att öka träningsdosen och börja tänka mer på vad jag egentligen stoppade i mig.

Det har gått över förväntan och så här ca 8 månader senare så väger jag (dagens notering) 77,9 kg - det är jag otroligt nöjd med. Det har inte gått spikrakt hela vägen, men trenden har ändå varit fallande hela tiden.

I teorin är det enkelt. Vill man gå ner i vikt så måste man förbränna mer energi än man stoppar i sig. Verkligheten är dock en annan. Det är inte enkelt, och man måste verkligen jobba med sig själv för att förändra vanor och beteende.

Kosten tycker jag att man ska börja med. Det tar ingen extra tid att äta nyttigt! Själv skaffade jag en bok med några enkla nyttiga rätter och slutade med godis, chips, kakor och läsk. Ett tag tänkte jag även sluta med alkohol, men där någonstans gick gränsen :) Hellre en extra löprunda än att inte få dricka en öl när man är sugen.

Jag tror det är viktigt att man hittar en nivå som känns rimlig. Det finns ingen mening med att bli fanatisk för det kommer bara leda till att du tappar sugen. Börja med att ta bort det som är allra mest onyttigt - exempelvis om du dricker mycket läsk - och fortsätt sedan med att lokalisera och eliminera källorna till ditt förmodligen för stora energiintag. 

Det gäller att vara tuff mot sig själv och att hela tiden vara fokuserad på målet. Det är lättare att hoppa över det onyttiga om du har en klar målbild - i mitt fall en idealvikt som jag ville uppnå.

När du har kommit tillrätta med kosten så är det dags att börja fokusera på träningen. Är du helt otränad så är det absolut bästa att börja med promenader. Gå så fort du orkar så att du får upp pulsen. Öka längden på promenaden lite för varje gång och börja sedan stegvis att springa. Gå två kilometer, vänd sedan och spring hem, osv. Efterhand som du blir starkare kan du helt övergå till löpning.

Prova gärna även andra motionsformer. Cykla, gå på gym eller egentligen vad som helst. Det viktiga är att du rör på dig och inte blir sittande i soffan!

torsdag 23 augusti 2012

Skaffat pulsklocka

Sedan jag kom igång på allvar med löpningen har jag funderat på att skaffa mig en pulsklocka. Det är alltid svårt att veta hur nära sitt max man ligger och jag tänkte att det skulle bil enklare med en sådan klocka. Jag kikade runt och insåg snabbt att det fanns massor med olika modeller, och framför allt flera olika prisklasser...

Det första valet man måste göra är om man "bara" vill ha en pulsklocka eller om man även har behov av GPS som håller reda på hur långt man springer. En GPS-klocka kostar från ca 1500 kr, men du kan givetvis komma undan lite billigare om du kan tänka dig en begagnad.

Jag valde en modell utan GPS till slut. Jag har ändå med mig min iPhone när jag springer och med hjälp av Runkeeper håller jag ju reda på distansen. De allra enklaste modellerna av pulsklocka har inget pulsband, utan man får själv lägga fingret på en sensor på klockan för att få reda på pulsen. Köp ingen sådan!! Satsa istället på en med ett ordentligt pulsband så får du en helt annan säkerhet i mätningarna och kan dessutom se medelvärdet under hela löprundan.


Det var lite ovant i början att springa med ett pulsband spänt över bröstet, men nu märker jag inte att jag har den på mig längre.

Jag tänkte återkomma till det här med puls lite längre fram. Det är nämligen en hel vetenskap har jag förstått...

tisdag 21 augusti 2012

Tränar bra nu!

Det var ett tag sedan jag skrev här nu så jag tänkte att det kunde vara läge att rapportera av läget. Jag har kommit igång riktigt, riktigt bra med träningen och springer nu i snitt mer än varannan dag. Har hittat en runda på ca sex kilometer, vilket känns ganska lagom för tillfället.

När det går som allra bäst så är jag nere och nosar på tider kring 4,30 per kilometer. Det fattas några sekunder innan jag är där men nästa mål är att snitta min runda på under den kilometertiden. Innan månadsskiftet kanske?

Har belönat mig med lite nya träningskläder. Löpartights och ett par bra funktionströjor blev min första investering. Det är sådant som gör det lite extra lätt att motivera sig för nästa löppass :)

måndag 6 augusti 2012

Supergod och nyttig knäckepizza!

Idag stötte jag av en slump på ett recept som jag bara kände att jag var tvungen att testa.

Knäckebrödspizza

Av:


Det här är en pizza gjord på Leksands knäckebröd och jag måste säga att den var fantastiskt god. Dessutom bra mycket nyttigare än en vanlig pizza!

Total tidsåtgång: 20 minuter
Tid i ugnen: 10 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
 - I kaka runt knäckebröd
 - En burk champinjoner
 - Tomatpuré
 - Ca 15 räkor
 - Mozarella
 - 5-6 skivor påläggsskinka
 - Oregano
 - Svartpeppar

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Skala räkorna. Bre knäckebrödet med tomatpuré. Inte så tjockt, men så det täcker hela ytan. Lägg sedan ut skivade championjoner, strimlad skinka och räkor över hela knäckebrödet. Skiva upp mozarellan i 6-7 skivor och lägg ut även dem. Strö över oreganon och skicka in hela paketet i ugnen i ca 10 minuter. När du tar ut den så garnerar du med lite svartpeppar och kanske lite färska örter om du så önskar.

PS. Tack till Perry på arocontent som tipsade mig om denna läckerhet!

fredag 3 augusti 2012

Runkeeper

Lugn, jag tänker inte tråka ut er med inlägg varje gång jag har varit ute och sprungit, men jag vill bara informera om att det var dags igår igen :)

Detta inlägget är egentligen till för att tipsa om den eminenta appen Runkeeper, som med hjälp av GPS mäter hur långt du har sprungit. Dessutom hjälper den dig att hålla koll på intressanta saker som kilometertider och liknande. Köper du lite tillbehör kan appen också hålla koll på pulsen.

Appen är gratis och finns att ladda ner i appstore för dig som har iPhone. Jag tror att den finns till Android också, men det kan jag inte gå ed på.

EDIT: Har kollat. Den finns för Android också!

Runkeeper alltså. Testa om du inte redan har gjort det! Läs också mer på runkeeper.com